Home Onderzoeken Behandelingen Artsen en medewerkers Brochures Info & Contact

 

Medicatie

Stents

Pacemaker/Defibrillator

Sluiting PFO/ASD

Ablatie

Chirurgie

Hartrevalidatie

 

Sluiting PFO/ASD

Het patent foramen ovale of PFO en atrium septum defect of ASD zijn 2 vormen van een opening tussen de twee voorkamers (atria) van het hart (zie onderstaande figuur).

Iedereen heeft een foramen ovale tot op het moment van de geboorte. Bij de foetus bestaat er nog een verbinding tussen de grote lichaamscirculatie (linkerdeel van het hart) en de kleine longcirculatie (rechterdeel van het hart) door het foramen ovale. Deze structuur zorgt er tijdens
het verblijf in de baarmoeder voor dat het bloed zo weinig mogelijk door de longen passeert. We kunnen dit beschouwen als een wegomleiding voor het bloed. De foetus ademt immers niet en het is dus niet nodig dat het bloed door de longen stroomt. Kort na de geboorte sluit deze structuur, waardoor het linker- en het rechterdeel van het hart van elkaar gescheiden worden. In 25 tot 30 procent van de gevallen gebeurt de sluiting niet volledig en blijft er een kleine opening bestaan. Dit wordt het patent foramen ovale genoemd.

Bij een atrium septum defect (ASD) ontstaat er tijdens de orgaanvorming bij de foetus een gaatje tussen de linker en rechter voorkamer door onvolledige vergroeiing van 2 vliezen. Vaak wordt dit bij kinderen opgemerkt door een hartgeruis. Soms groeit dit nog dicht tijdens de eerste levensjaren. Indien het gaatje aanwezig blijft op volwassen leeftijd, kan dit aanleiding geven tot overbelasting van de rechter hartkamers met hartfalen of overdruk in de longcirculatie tot gevolg . Een PFO kan geassocieerd zijn met CVA (beroerte) van onduidelijke origine.

 Niet alle PFOís of ASDís dienen behandeld te worden. Of dit zo is, zal door uw behandelend cardioloog bepaald worden. De behandeling van een PFO en een ASD is in principe dezelfde.

Behandeling

Het patent foramen ovale kan op twee manieren gesloten worden: door openhartchirurgie of door percutane sluiting met een Ďparapluí.

Men gaat altijd in eerste instantie de mogelijkheid van een percutane sluiting na. Met een echografie is al een schatting gemaakt van de grootte van het patent foramen ovale. Er is bepaald hoeveel bloed overgaat van de rechter naar de linker voorkamer. Op basis van onder andere deze metingen gaat men na op welke manier het patent foramen ovale gesloten kan
worden. Percutane sluiting. Het sluiten van een PFO gebeurt met een hartkatheterisatie onder een lichte algemene narcose.

Verloop

De anesthesist brengt de patiŽnt onder narcose. Als men in slaap is, wordt de lies aangeprikt. Een lang flexibel buisje of katheter wordt ingebracht in een groot bloedvat in de lies en opgeschoven tot in het hart. Deze katheter is hol van binnen. Door de katheter wordt de paraplu naar binnen gebracht om de opening te sluiten. Door middel van een ballonkatheter wordt de grootte van de opening gemeten. Op basis van deze meting wordt beslist welk soort sluitingsmechanisme wordt gebruikt. Door het buisje in de lies wordt de dichtgevouwen paraplu in een katheter naar het hart gebracht. De katheter gaat door de opening, de eerste zijde van de paraplu wordt opengevouwen en over de opening getrokken tegen de linkerzijde van het tussenschot tussen de twee voorkamers. De katheter wordt teruggetrokken naar de rechterkant van de opening en het tweede deel van de paraplu wordt op dezelfde manier opengevouwen. Hierna volgt een controle. Er wordt nagegaan of de opening volledig is afgesloten. Hiervoor geeft men een injectie met contraststof (sommige patiŽnten zijn allergisch voor de gebruikte contraststof en moeten dit bij opname melden aan de verpleegkundige).
Tijdens de procedure wordt alles in uw hart gevolgd door het nemen van RX-beelden en een echocardiografie via de slokdarm. Als alle controles gebeurd zijn, gaat men het buisje uit de lies verwijderen en een drukverband aanleggen. De narcose wordt gestopt, verder wordt men opgevolgd op de recovery van het cathlab, nadien kan men terug naar de patiŽntenkamer.

Risico's

 Zoals bij elke invasieve ingreep zijn er potentieel enkele risicoís; deze zijn die van de narcose zelf, deze gerelateerd aan het contrastgebruik, aan de nabehandeling met bloedverdunners (nodig voor 3 tot 6 maanden). Ook is er een verhoogde kans op lichte hartritmestoornissen door irritatie binnenin het hart.
.

 

Home Onderzoeken Behandelingen Artsen en medewerkers Brochures Info & Contact

 

 
 

 

Campus Sint-Jozef
Steenweg op Merksplas 44
2300 Turnhout
tel: 014/44 41 11
info@azturnhout.be

 

Campus Sint-Elisabeth
Rubensstraat 166
2300 Turnhout
tel: 014/40 60 11
info@azturnhout.be

 
 

Wenst u een afspraak bij ťťn van onze cardiologen? Klik dan hier voor meer info.

© Copyright 2014 Van den Bergh Paul